Pronaći se

Zašto kao djeca volimo igre u pijesku i prste u blatu? Zašto s vremenom ne volimo više ni igru, ni maštu?

Zato što u nas pohrane kriva uvjerenja, zato što nas uvjere da je život težak i ne isplati igrati se. Zato što su izgubili prirodne vrijednosti i pomahnitali za materijalnim, zato što nam žele bolji život, a ne vide da nam zapravo loše čine. Nisu oni krivi, njih je isto netko uvjerio u to, radili su kako su znali, imali su najbolje namjere.

Dok prekapam po svojim sjećanjima i odlazim u mislima u doba djetinjstva, obožavala sam igre u pijesku i blatu, dane sam u toj igri provodila. Neki dan sam vodila borbu sa sobom da učinim isto i napravila sam.

Govore mi da sam se oduvijek zatvarala u kuću i samo provodila vrijeme u knjigama, govore mi da me nisu mogli natjerati u vrt, a ja znam da je to laž. Sigurna sam da sam prva u taj vrt nekad trčala, ali sam odustala zato što mi se ograničavala sloboda i kreativnost, zato što tamo nisam smjela biti takva kakva zapravo jesam. Da, pobjegla sam u knjige, tamo sam mogla slobodno upravljati svojim željama i mislima. Htjeli su da igram njihovu igru i po njihovim pravilima, a igra odraslih je bila tako prokleto dosadna.

Nakon četiri desetljeća, u fazi ponovnog traženja sebe, gurnula sam prste u blato i osjetila oslobođanje. Sad kad mi više ništa ne znači što mi govore, sad kad se oko mene događaju neke čudne stvari, sad kad sam se posvetila sebi i rješavam se nametnutih strahova, igram svoju igru po svome, guram ruke u zemlju i uživam.

Godinama sam mislila da želim živjeti u gradu, a nekako sam opet na selu završila, toliko sam bježala od zemlje, a obožavam gurati prste u nju, obožavam u prirodi biti satima.

Nisam ja htjela nikakva izmišljena društvena pravila, ali sam putem odustala od prave sebe, sramila sam se biti ono što zaista jesam.

Uživam u prirodi zadnjih mjeseci i pronalazim se. Pišem pjesme i priče, izbjegavam gužvu, prvi put nakon dugo vremena osjećam mir i transformiram se, čini mi se, uzemljavam se.

Neki dan sam gurnula prste u zemlju i ponovno planiram.  Volim se igrati u blatu, naprosto obožavam.

Povezani članci